Make your own free website on Tripod.com

banner.jpg

What kind of a witch

Home
Wicca
Soorten Heksen
Cirkelwerk
Sabbats
BiografieŽn
Wiccan Rede
Runen
elfen
B.O.S
Pentagram
Alternatieve geneeskunde
Pagan Bands
boeken
Wallpapers
Links
Mail

In sprookjes komen we eigenlijk maar twee soorten heksen tegen , de slechte  heks die een lelijke kromme neus hebt en de goede heks die meestal mooi is . In het echt heb je ook ver schillende heksen . Niet iedereen die zich heks noemt geloofd en doet namelijk het zelfde dus hier is een lijstje .

whatk1.jpg

. De heks uit de heksenvervolgingen.
Interessant studieonderwerp over de late middeleeuwen en de verlichting, het begin van de renaissance. Dit soort "heks" komen we hier niet meer tegen, maar vervolgingen vinden uiteraard nog steeds plaats, overal op de wereld.

whatk2.jpg

 De sprookjesheks
In sprookjes zitten heel veel oude waarheden en wijsheden verborgen. Archetypische beelden, zoals Jung het noemde, die ons dingen vertellen over onszelf, onze ziel. Sprookjes, mythologie, sagen en legenden, en ook sommige moderne fantasy vormen een fijn en veelomvattend gebied om je in te verdiepen.

whatk3.jpg

5. De heks als priesteres of priester
De echte Moderne Hekserij of Wicca is een religie, met een Godin en een God, jaarfeesten, vollemaansvieringen, overgangsrituelen bij geboorte, puberteit, huwelijk en dood, enzovoort.
De Wicca is een inwijdingsweg, waarin je priesteres of priester wordt. Naast het vieren van de religieuze feesten leer je ook om met magie te werken. Deze weg is een roeping, een zwaar pad van zelfonderzoek, groei en ontwikkeling waarin veel aandacht wordt geschonken aan de religieuze kant. Het einddoel is om ook werkelijk als priesteres of priester, dat wil zeggen als iemand die andere mensen in hun geestelijke ontwikkeling kan bijstaan en helpen, te gaan functioneren.

 

Alexandrian.

 Deze traditie binnen wicca is samen met de Gardenistische de meest toonaangevend binnen de moderne hekserij. De stichter van deze traditie is Alex Sanders (1926 – 1988), die deze vorm van hekserij rond de jaren 60 stichtte. In Vlaanderen en Nederland kent zijn vorm van hekserij een enorme aanhang, om niet te zeggen de meeste aanhang. Alex Sanders zelf was een zeer omstreden heks, vele zouden het omschrijven als mediageil. Zeker in een tijdperk dat wicca liever binnen gesloten deuren werd beoefend. Hij kende heel wat weerstand van Gardneriaanse volgelingen, maar de afgelopen tien jaar zijn deze twee vormen steeds meer naar elkaar toe gegroeid en zijn er heksen die het niet langer nodig vinden een onderscheidt te maken. Sanders vertelde dat hij als zevenjarige door zijn grootmoeder in de keuken was ingewijd. Later zou bewezen worden dat Sanders niet door zijn grootmoeder, maar door Pat kopinski (een Gardneriaanse heks) werd ingewijd. In 1969 bracht Sanders zijn spectaculaire bibliografie uit: “King of the witches”, want zo werd Sanders graag gezien. Zoals ik eerder al zei verschilt Alexandrische hekserij niet er veel van Gardenistische hekserij. Bij Sanders lag de nadruk veeleer op ceremoniŽle magie, zoals bevoordeeld de kabbala en engelenmagie. Tijdens sabbats wordt de God aangeroepen als Karnayna, terwijl het merendeel van de heksen Cernunnos gebruikt als aanroeping van de gehoornde God. Alexandrijnse coven staan ook bekend veel opener voor het publiek te zijn. Soms laten ze zelf niet-ingewijden toe op een sabbatviering, iets wat ondenkbaar zou zijn in een Gardneriaanse coven.


Gardneriaans.
In de vijftiger jaren in Engeland gesticht door Gerald Gardner. Deze man was dermate vastbesloten de Oude Religie niet verloren te laten gaan dat hij er mee in de publiciteit trad. Dat deed nogal wat stof opwaaien, maar hij was ervan overtuigd, dat het jonge mensen wat te bieden had en dat de Craft een jonge generatie nodig had om te overleven. Beide stromingen werken met 3 graden in een coven (heksengroep), hoewel de Alexandrians vaak met hogere ceremoniŽle magie te werk gaan en de Gardnerianen met natuurmagie.

geraldgardner.jpg
Gerald Gardner

keltischpaar.jpg


De Britse Traditionele Heks.
Een mengeling van Keltische en Gardenistische geloofsvormen. De bekendste organisatie op dit moment is de International Red Garters. De Britse tradities komen meestal voort uit de Farrarstudies (naar het beroemde heksenechtpaar uit Ierland). Ze zijn heel gestructureerd in hun geloof en trainen zichzelf in paden, die opklimmend steeds moeilijker worden

Keltische Wicca.
Hier wordt een voorbeeld genomen aan het Keltische/DruÔde veelgodendom, licht vermengd met Gardenistische rituelen, met grote nadruk op de elementen, de natuur en de voorouders. De aanhangers van deze traditie hebben een veelomvattende kennis over de magische en genezende krachten van stenen, planten. bloemen, bomen en geloven in natuurgeesten zoals elfen, gnomen en feeŽn.

diana.jpg


Caledonische Traditie.
Stond vroeger bekend als de Hecatine Traditie. Deze naam is van oorsprong Schots.

CeremoniŽle Witchcraft.
De navolgers van deze traditie voeren veel magische rituelen uit. Gedetailleerde rituelen met een vleugje Egyptische of Kaballistische magie.

Dianics.
Afgeleid van de Godin Diana
Deze stroming binnen Wicca is eigenlijk een feministische stroming, waarbij wel een Godin is en geen God, en waar de meeste covens alleen uit vrouwen bestaan.

Pictische Heks.
Schotse Witchcraft die zich afstemt op alle aspecten van de natuur: flora, fauna en mineralen. Het is een vorm van Witchcraft die vaak solitair beoefend wordt met veel natuurmagie en weinig of geen religie.

Pow-Wow.
Inheems in het zuiden van Centraal Pennsylvania. Dit is een systeem, geen godsdienst, gebaseerd op de Duitse magie van 400 jaar geleden ongeveer. Pow-wow is in zijn zuivere vorm niet meer te vinden, maar vereenvoudigd tot een simpel geloof in genezing.

Seax Wicca.
Gesticht door Raymond Buckland in 1973. Gebaseerd op de Saksische Traditie, maar ook met een link naar de Gardenistische Traditie. Buckland heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de Wicca. Hij heeft met name een groot aantal boeken gepubliceerd over dit onderwerp, waardoor de Wicca bekendheid heeft gekregen.

StregaHeks.
Deze Traditie stamt uit het ItaliŽ van 1353 en is verbonden met de naam van een vrouw uit die tijd: Aradia. Dit lijkt de kleinste traditie in Amerika, maar de lessen zijn schitterend en de moeite waard om kennis mee te maken!

Teutonische Heks.
Hieronder vallen de Tradities vanuit het Germaanse taalgebied. Dit houdt in Engels, Nederlands, IJslandse Deens, Noors en Zweeds. Deze Traditie wordt ook wel de Noordelijke Traditie genoemd

Los van de verschillende tradities kun je echter ook bepaalde "soorten" heksen benoemen:

Solo-heksen of ook wel solitairy.

Dit zijn heksen die liever alleen te werk gaan. Soms komen solo-heksen wel bij elkaar met andere solo-heksen, bijvoorbeeld om de jaarfeesten te vieren. Zelf ben ik dus een solo heks.

Erf Heks (Heriditary)

Deze heks is opgegroeid in een omgeving of familie van heksen. Een andere naam is: Familie Traditie. Soms worden er mensen van buitenaf in een Familie Traditie opgenomen. Dit is altijd een moeilijke beslissing omdat hiermee de familielijn doorbroken wordt. Toch wordt het soms toegepast om de lijn niet uit te laten sterven, of om het specifieke dat deze persoon in de Familie Traditie meebrengt. De ceremonie is ingewikkeld en belangrijk. Je zou het kunnen vergelijken met een huwelijksfeest in een familie.

Eclectische heksen.
Deze heksen houden niet vast aan een bepaalde stroming, maar pakken uit alle stromingen die dingen waar ze zelf het meest mee hebben (gevoelsmatig) Eclectische heksen zijn vaak ook automatisch solo-heksen, die ook wel samenkomen met andere eclectische heksen die zon beetje op dezelfde lijn zitten.

countrywitch.jpg

Keukenheks.
Dit is de huis-tuin-en-keukenheks die vanuit zijn of haar leefomgeving werkt, vooral geÔnteresseerd in de practische toepassingen van de magie, de aarde en de elementen. De term is niet echt vriendelijk en heeft een spottende bijklank. Maar het lijkt zeer aannemelijk, dat de Oude Traditie waarschijnlijk ooit op deze manier ontstaan is rond een kookplaats: het centrale punt in een huis of een leefgemeenschap. Waar vieringen, toverformules, verhalen, magie en genezingen werden gepractiseerd.

Een Countrywitch.
Is een heks die meestal op het (platte) land woont, veelal zijn ze bezig met kruiden en andere alternatieve geneeswijzen. Ze leven dicht bij de de natuur, en communiceren veel met de natuur. Deze heksen vinden  "Liefde voor de natuur" het allerbelangrijkste in het leven.

Een Citywitch.
Is een heks die veelal in de stad woont. Zij houden zich meer bezig op het vlak van divinatie (voorspelkunde) en magisch werk. Voor een Citywitch is liefde voor de natuur ook heel belangrijk, al gaan zij daar soms iets anders mee om dat countrywitches. Dat is logisch, want je zit ook iets verder van de vrije natuur af.

Dit zijn wat voorbeelden je moet zelf maar kijken wat het beste bij je past en wat het meest je aanspreekt.

 

Bron : http://groups.msn.com/prideofthewitch/soortenwicca.msnw

guest7a.gif
Please sign my gastbook